Quantcast
Channel: Den Blå Planet
Viewing all 571 articles
Browse latest View live

Sanseforløb for 0. klasser

$
0
0

Nu har 0. klasser også mulighed for at booke det populære undervisningsforløb om sanser “Sans med krabber”.


Hvordan finder en krabbe sin mad? Hvor sidder smagssansen på en krabbe? Har dyr, der lever i vandet, de samme sanser som mennesker?

Det er nogle af de spørgsmål vi stiller i undervisningsforløbet “Sans med krabber”, hvor eleverne laver forsøg med krabber og finder ud af, hvilke sanser krabben bruger til at finde mad.

Forløbet, som længe er blevet udbudt til 1.-3. klasser, er nu også blevet tilpasset til de yngste elever, så 0. klasser også kan booke det.

Læs mere om “Sans med krabber” og book forløbet her.


Forrige


Find flere

YouTubehttps://www.youtube.com/user/DenBlaaPlanet
Twitter@DenBlaaPlanet
Facebookhttps://www.facebook.com/denblaaplanet

Yes. Så har flodpigrokkerne fået unger får tredje gang

$
0
0

Kan du ikke se videoen?Klik her!

Èt af de populære dyr i Regnskoven er flodpigrokken, Potamotrygon albimaculata (P14), der med sine smukke hvide pletter er en fryd for akvariet. Den har været kendt i mange år af akvarister, men er først for nyligt blevet videnskabeligt beskrevet. Ud over et fransk akvarie er Den Blå Planet det eneste akvarie i Europa, som kan vise Itaituba flodpigrokker til gæsterne.

Nye unger må klare sig uden mor og far – og det er helt fint

For nyligt kom der små unger, hvilket vakte stor glæde hos dyrepasserne, fordi det er et tegn på, at dyrene trives og er i et godt miljø.

Når ungerne kommer til verden, flytter dyrepasserne dem til et andet akvarie for at give dem optimale forhold, og for at sikre at de får godt med foder. Nogle vil måske spørge, om ungerne ikke kommer til at savne sin mor og far, når man flytter dem? Men det gør de ikke. Rokkerne har ingen yngelpleje. Når først de er født, så må de klare sig selv. Når ungerne er nået en vis størrelse, og dyrepasserne vurderer at de kan klare sig med de andre større rokker, så sættes de tilbage i det store akvarium.

Et ekstra gode ved at få unger er, at vi kan køre et avlssamarbejde med andre akvarier i verden.


Forrige


Find flere

YouTubehttps://www.youtube.com/user/DenBlaaPlanet
Twitter@DenBlaaPlanet
Facebookhttps://www.facebook.com/denblaaplanet

Se 4 års udvikling i regnskoven

$
0
0


På trods af at Den Blå Planet ikke engang har holdt sin 4 års fødselsdag, er der sket meget. Ikke mindst i Regnskoven, hvor man nærmest kan høre, at træerne og planterne gror.

Vi er faldet over et gammelt billede fra 2012, hvor man kan se et øjeblik fra tilblivelsen af Regnskoven. På det nye billede fra 2016 kan man se den utrolige udvikling. Hvis du har falkeblik kan du ane, at der svømmer en stime af piratfisk rundt i akvariet.

Siden åbningen i 2013 er de store arapaimaer vokset betydeligt, mange nye arter er kommet til og nogle har endda fået unger.


Find flere

YouTubehttps://www.youtube.com/user/DenBlaaPlanet
Twitter@DenBlaaPlanet
Facebookhttps://www.facebook.com/denblaaplanet

Vi fejrer Mortensaften hos de nye krokodiller

$
0
0

På Den Blå Planet er Mortensaften ikke noget fiskene og vores dyr mærker meget til. Men i år markerer vi dagen ved at servere gås for vores nye krokodiller og give jer et lille glimt af, hvad der venter i regnskoven inden længe.

Kan du ikke se videoen?Klik her!

Det gør ikke den store forskel for de nyligt tilflyttede filippinske krokodiller, Crocodylus mindorensis, om der bliver serveret fisk, kylling eller gås. Men i anledningen af Mortensaften står menuen på gås.

Vi var med, da dyrepasser Louise Walther fodrede de nye dyr og fortalte om, hvor vigtigt det er, at de får varieret kost.

Oplev krokodillerne i regnskoven – inden længe

Snart flytter krokodillerne ud i regnskoven, hvor vores gæster kan få glæde af dem. Men ind til da bor de bag udstillingen i et aflukket anlæg. Her skal de blive boende til deres nye anlæg er bygget færdigt i regnskoven.

Louise Walther og resten af dyrepasserteamet vil fortsat træne krokodillerne og give dem varieret kost, for hos krokodillerne behøver det ikke være Mortensaften for at spise gås.


Find flere

YouTubehttps://www.youtube.com/user/DenBlaaPlanet
Twitter@DenBlaaPlanet
Facebookhttps://www.facebook.com/denblaaplanet

Den Blå Planet kåret som Københavns bedste museum for børn

$
0
0

Den Blå Planet, Danmarks Akvarium blev søndag kåret til Københavns bedste museum af Børn i byen.


På dusinvis af lærreder, nogle så små som 45 centimeter i diameter, et enkelt så stort som 16×8 meter, boltrer tusindvis af fisk og havdyr sig. Sølvfarvede sildestimer og gyldengule hestemakreller skaber evigt foranderlige værker på akvariernes dybblå baggrund.

Siden åbningen i marts 2013 har Den Blå Planet delt ud af fascination og forståelse, af glæde og viden. Den unikke kombination af zoologisk anlæg og museumsudstilling udfordrer gæsternes sanser og gør dem klogere på vandets forunderlige liv.

Særlig plads til børnene

Formidlingen af havets tavse væsener kræver en særlig indsats, og den må siges at være lykkedes. For nylig gik gæst nummer tre million gennem indgangen i Tårnby, og søndag blev Den Blå Planet, Danmarks Akvarium kåret som Københavns bedste museum af Børn i byen.

”Der er plads til alle på Den Blå Planet, men der er en særlig plads til børnene. Derfor er vi rigtig stole af at få denne pris,” siger marketing- og kommunikationschef Tony Jørgensen, der modtog prisen ved en stor prisoverrækkelse i Rundetaarn i København.

Stærkt felt

Den Blå Planet vandt prisen foran et stærkt felt, der også talte Nationalmuseet, Statens Museum for Kunst, Zoologisk Museum og Louisiana.

Prisen uddeles af Børn i byen, og det særlige er, at det er børnefamilierne selv, der bestemmer, hvem der skal nomineres – og hvem der i sidste ende vinder.


Forrige


Find flere

YouTubehttps://www.youtube.com/user/DenBlaaPlanet
Twitter@DenBlaaPlanet
Facebookhttps://www.facebook.com/denblaaplanet

Juleeventyr på havets bund

$
0
0

I et nyt børneteaterstykke er Hammerhajen Hiks bedste ven pudsefisken Bitten forsvundet. Og det er jo ikke en rigtig jul uden ens venner. Derfor tager Hik på ekspedition gennem de dybe have og bruger sine ekstra sanser til at lede efter dem.


Teaterstykket ”Hammerhajen Hik holder jul” er en markant opgradering med blandt andet ny scenografi og ny musik komponeret af Claus Reenberg. Forestillingen, der er målrettet de 2-7 årige og varer cirka 30 minutter, er en genfødsel af børneteateret på Den Blå Planet, der faktisk har kørt hver dag siden åbningen i marts 2013. Det gør det til en af de længst kørende forestillinger i Danmark, og premieren på det nye stykke er dag 1348 med kontinuerligt børneteater på Den Blå Planet.

Se hele juleprogrammet

Hammerhajens syv sanser

I stykket leder Hammerhajen Hik efter sine venner ved brug af sine ekstra sanser. Hvor mennesker har fem sanser, har hammerhajer hele syv. De to ekstra er sidelinjesansen, der gør, at fisk kan svømme i store stimer uden at støde ind i hinanden, og den elektriske sans, som gør hammerhajen i stand til at mærke slaget fra selv de mindste hjerter.

Hiks bedste ven, pudsefisken Bitten, er forsvundet, og det er jo ikke en rigtig jul uden ens venner. Derfor tager Hik på ekspedition gennem de dybe have og bruger sine ekstra sanser til at lede efter dem. Finder Hik Bitten, og bliver det jul på Den Blå Planet? Det kan man få svaret på og samtidig blive klogere på fisks sanser.

Byens bedste museum

Tidligere på måneden blev Den Blå Planet kåret til Københavns bedste museum af Børn i byen, og med det nye teaterstykke styrker Den Blå Planet formidlingen til de mindste yderligere.

”Børnene er ikke bare passive tilskuere. De bliver inddraget i teaterstykket, og det er afgørende. Fisk fortæller ikke om sig selv på samme måde som løven i zoologisk have, så der er vi nødt til at hjælpe til med at fortælle deres historie, hvis børnene skal kunne huske det og få en større forståelse og respekt for vandets liv,” siger Dorte Gleie.

Fakta om “Hammerhajen Hik holder jul”

  • Varighed: Cirka 30 minutter
  • Ide og instruktion: Karin Prehst Lund Madsen
  • Scenografi og design: Karin Prehst Lund Madsen og Sandra Møller Svendsen
  • Musik: Claus Reenberg
  • Forestillingen kan opleves hver dag frem til og med den 1. januar.

Find flere

YouTubehttps://www.youtube.com/user/DenBlaaPlanet
Twitter@DenBlaaPlanet
Facebookhttps://www.facebook.com/denblaaplanet

Julekalender på Instagram

$
0
0

Kom i julestemning og følg dyrepasserne på instagram @denblaaplanet.

Dyrepasserne er i julestemning

Der findes pakkekalendere, skrabekalendere og TV-julekalendere, og nu er der også Instagramjulekalender på Den Blå Planet. På akvariet er det dyrepasserne, som styrer Instagram og de vil hver dag i december forkæle os med en ny “låge”.

Følg med her

Nordens mest artsrige akvarium

Med mere end 400 forskellige dyrearter har dyrepasserne rigeligt at holde øje med. I december kan du møde 24 af dem, når de hver dag “åbner en ny låge” og viser de fantastiske havdyr frem.

#blåjulekalender #denblåplanet


Find flere

YouTubehttps://www.youtube.com/user/DenBlaaPlanet
Twitter@DenBlaaPlanet
Facebookhttps://www.facebook.com/denblaaplanet

Havoddere bruger redskaber, og det er noget helt særligt

$
0
0

Hvad er ligheden mellem mennesker, delfiner, krager og havoddere? Vores evne til at bruge redskaber.


Hvordan adskiller mennesker sig fra dyrene? De gør vi blandt andet ved vores evne til at bruge redskaber. Det troede vi i hvert fald engang. Det ændrede sig i 1960’erne, da Jane Goodall observerede, hvordan chimpanser brugte pinde til at “fiske” termitter ud af gravhøje. Nu ved vi, at krager, delfiner og havoddere m.fl. også har evnen til at bruge redskaber.

En slughals, der gemmer mad i lommerne

For at skaffe mad dykker havoddere i lavvandede kystområder og indsamle bl.a. byttedyr med hårde skaller, fx søpindsvin, muslinger, muslinger og snegle. Da nogle skaller er særligt svære at åbne, benytter havodderen nogle gange sten til at bryde dem op. Og de får øvet sig nogle gange, for der skal meget føde til at gøre en havoddermave glad. Dens høje stofskifte gør, at den skal spise op til en fjerdedel af sin vægt i mad hver dag. Det vil svare til, at en voksen skulle spise 15-20 kilo mad pr. dag.

Læs også: Så tæt var havodderen på at uddø

Havodder jager på havbunden, men vender altid tilbage til overfladen for at spise. Her flyder den rundt på ryggen og bruger brystet som bord. Består middagen af krabber eller musling, bruger havodderen sten til at åbne sit bytte med. Havodderen har en særlig fordel, når den jager. Under hver underarm har den nogle små lommer i sin pels, som den kan bruge som maddepot, så den igen har frie poter til at jage med.

Havoddere har unikke madpræferencer

Havoddernes primære redskab er sten, men de bruger også andre redskaber, herunder menneske-genereret affald. Havoddere er blevet observeret, hvor de bruger glasflasker som redskab. Et dårligt valg, da flaskerne splintres.

Læs også: Oplev nærkontakt med havoddere på Den Blå Planet

Forskere har observeret, at den sydlige havoddere, som lever i Californien bruger redskaber oftere end den nordlige havodder, som er den art vi har på Den Blå Planet. Hvor den sydlige havodder spiser flere  snegle og tykskallede bløddyr, står menuen hos de nordlige havoddere mest på søpindsvin, som er let at åbne uden redskaber, fordi de har en lille åbning i bunden, som de kan lirke op med tænderne. En anden forskel på de to underarter er, at den nordlige havodder spiser fisk modsat sin sydlige kollega.

I det hele taget spiser havoddere forskelligt rundt omkring i verden. Ligesom børn, der vokser op i Italien har forskellige fødevarepræferencer sammenlignet med børn fra Ny Guinea, har havoddere også regionale kostpræferencer. Man har iagttaget, hvordan unger kopierer deres moders jagt- og kostvaner, og man har set, hvordan den kan være forskellige for havoddere, som lever i samme område også. Denne specialisering gør, at havoddere kan leve i det samme område uden at konkurrere direkte om maden. For eksempel kan søpindsvin være den foretrukne kost for nogle havoddere, mens andre hovedsagelig foretrækker muslinger.

Effektivitet er en nødvendighed for dens overlevelse

Det betyder, at de havodder som oftest spiser mad, som skal åbnes med redskaber også bliver mere specialiceret i dets brug. Her har man endda observeret, hvordan de forsøger at åbne deres byttedyr med sten i tilfælde, hvor redskabet faktisk ikke er nødvendigt.

Os, der spiser skaldyr ind imellem ved, hvordan det kan være udfordrende at få kødet ud af en blåmusling eller en taskekrabbe, selv med specialiserede redskaber. Her må vi bøje os for havodderne, som er suveræne ved en skaldyrsbuffet. De kan hurtigt åbne en skal, som for mennesker ville tage lang tid at få åbnet ordentligt. Effektiviteten er nødvendig for dem, da de har brug for at spise hundredvis af snegle om dagen for at overleve.

Velbekomme.

Kilde: Ecological drivers of variation in tool-use frequency across sea otter populations


Relateret


Find flere

YouTubehttps://www.youtube.com/user/DenBlaaPlanet
Twitter@DenBlaaPlanet
Facebookhttps://www.facebook.com/denblaaplanet

Grønlandshaj skabte global opmærksomhed

$
0
0

Nyheden om grønlandshajens levetid er blandt de mest citerede artikler på verdensplan i 2016.


I hundredevis af år har grønlandshajen levet et stille liv, og indtil i år vidste forskerne meget lidt om kæmperne fra det kolde vand.

Med støtte fra Den Blå Planet har ph.d.-studerende Julius Nielsen gennem de seneste par år forsket i grønlandshajen, og i august kunne han afsløre, at grønlandshajen er det ældste hvirveldyr i verden.

Verdens 29. mest citerede artikel

Historien om den gamle grønlandshaj gik verden rundt med blandt andet en forside på Science og omtaler i alt fra National Geographic og New York Times til videnskab.dk og Berlingske, for det var nemlig ikke kun set med danske briller, at det var en stor historie.

Læs også: Rekord: Grønlandshajen kan blive cirka 400 år gammel

Altmetric tracker videnskabelige artikler og har netop offentliggjort deres liste over de mest citerede artikler i 2016, og der kommer nyheden om grønlandshajens alder ind på en 29. plads ud af i alt 2,7 millioner artikler.

Støtte fra Den Blå Planet

Den Blå Planet medfinansierer over en 3-årig periode Julius Nielsen ph.d.-projekt.

“På Den Blå Planet vil vi ikke kun underholde, vi vil også være med til at gøre folk klogere, og derfor deltager vi en række forskningssamarbejder, som er med til at opbygge ny viden, og vi er utroligt stolte af at være tilknyttet dette projekt,” siger Den Blå Planets vicedirektør Kai Frydendahl, der har ansvaret for videnskab og naturbevarelse.

“Publiceringen i Science viser den videnskabelige tyngde, og den efterfølgende, høje interesse viser, at det er et område, der også fascinerer rigtigt mange mennesker. Vi er meget glade for at kunne være med til på denne måde at skaffe ny viden – og samtidig formidle den til et bredere publikum,” siger Kai Frydendahl.

Støt forskning i grønlandshajen.


Find flere

YouTubehttps://www.youtube.com/user/DenBlaaPlanet
Twitter@DenBlaaPlanet
Facebookhttps://www.facebook.com/denblaaplanet

Årets 5 mest læste artikler på denblaaplanet.dk

$
0
0

Året er ved at gå på held, og vi har set på de fem mest læste historier i 2016.

5. 95% vand og 5% mand

På en femteplads over mest læste artikler på Den Blå Planet møder vi en historie om den forunderlige vandmand, som har meget få ligheder med mennesket. Fx har den ingen hjerne og så formerer den sig også væsentlig anderledes, hvilket du i artiklen kan se en lille video om.

4. Fru klovnfisk dominerer fortet

I året hvor Find Dory var på plakaten alle vegne var det alligevel historien om klovnfisken, som blev kendt i filmen Find Nemo, der kom ind på en fjerdeplads over mest læste artikler på denblaaplanet.dk. I artiklen bliver der redegjort for den overraskende arbejdsfordeling, som er mellem kønnene hos klovnfiskene. Læs artiklen om fru klovfisk.

3. Tre års jordomrejser under havets overflade

Den 21. marts kunne Den Blå Planet fejre sin 3 års fødselsdag. I et tilbageblik blev der i en artikel set på, hvor langt hammerhajerne cirka har svømmet i sin tid i Oceanet og hvor mange liter vand, som der er blevet renset. Få svarene og se flere fun facts i artiklen.

2. Rekord i hajangreb

2015 slog desværre en kedelig rekord for hajangreb i verden. I artiklen ser vi nærmere på tallene og spørger, skal vi frygte hajerne mere? Svaret er nej. Læs hvorfor.

1. Strandede kaskelothvalers maver er fulde af plastik

Den mest læste historie i 2016 havde desværre en kedelig baggrund. I januar 2016 strandede en kaskelothval lige syd for grænsen. Obduktionen viste desværre, at dens mave var fuld af plastikaffald. På Den Blå Planet ville vi ønske, at havmiljøet var så godt, at vi kun skulle skrive fascinationshistorie, men desværre er virkeligheden, at havene er truet fra mange sider. Herunder ikke mindst ift. plastik i verdenshavene, hvilket vi fortsat vil have fokus på i 2017. Læs historien om den strandede kaskelothval.


Forrige


Find flere

YouTubehttps://www.youtube.com/user/DenBlaaPlanet
Twitter@DenBlaaPlanet
Facebookhttps://www.facebook.com/denblaaplanet

Delfin spottet ud for Den Blå Planet

$
0
0

Susanne Sahlgren Madsen og hendes mand fik sig noget af en overraskelse på deres fisketur i Øresund søndag d. 18. december. Et delfin- eller marsvinlignende havdyr tittede nemlig op over havoverfladen nogle meter fra deres båd. De fangede dyret på film og sendte det til Den Blå Planets chefdyrepasser og kurator, Lars Skou Olsen, for at få svar på, hvilket dyr der var tale om.


En fantastisk oplevelse eller måske en tidlig julegave er, hvad Susanne Sahlgren Madsen og hendes mand nu kan tilskrive søndag d. 18. december efter at have set en delfin i Øresund. Men hun var ikke helt sikker på, om der virkelig var tale om en delfin. Lars Skou Olsen har givet sit besyv med.

Susanne Sahlgren Madsen:
Min mand og jeg var ude at fiske i går søndag den 18. dec. Vi lå lige ud for Den Blå Planet ved sejlrenden. Der fik Jan så øje på denne rygfinne.
Kan I se hvilket et dyr det er? Delfin eller marsvin? 

https://www.youtube.com/watch?v=F6rwzAUbh7c
Havdyret optræder efter 8 sekunder, 27 sekunder og 1 minut og 16 sekunder i filmen.

Lars Skou Olsen:
Det var da en spændende oplevelse. Når jeg ser de korte video glimt, er jeg sikker på, at det er en delfin i så. Jeg synes ikke, jeg kan se nogle hvide tegninger på dens krop, og så kan det kun dreje sig om et øresvin. Hvis den havde hvide tegninger, ville det have været en almindelig delfin.
På rygfinnens størrelse er det for mig tydeligt, at det ikke var et marsvin.

Øresvin – hvad er det for en fætter?

Lars Skou Olsen er ikke i tvivl, om at der er tale om en delfin, som Susanne og hendes mand har mødt – nærmere bestemt et øresvin. Den mørke farve uden hvide aftegninger adskiller øresvinet fra en almindelig delfin, og Lars Skou Olsen siger, at det er ret nemt at se forskel på de to arter.
Øresvinet er den mest udbredte art af delfinen. Den lever både langs kysten og på åbent vand. Man ser den oftest i store flokke.
Øresvinet bliver mellem 190-400 cm og kan veje mellem 150-650 kg.

Lars Skou Olsen tør ikke sige, hvor stort øresvinet i Øresund er.
”Det er meget svært at se, hvor stort dyret er. Den titter kun lige frem et par gange. Men måske er der andre, der er heldige at få et bedre glimt af den de næste par dage.”

Det hører til sjældenhederne at se øresvin i de danske farvande. Men noget tyder på, at flere delfiner har fundet vejen til de danske farvande.

I starten af december mødte et par SUP-surfere en delfin i bugten ud for Aarhus.

Og tilbage i august måned boltrede en delfin sig lystigt i Øresund.

Lars Skou Olsen fortæller, at det er oftere og oftere, at man ser de legesyge havdyr i og omkring Danmark. Så det er nok ikke sidste gang, vi får et glimt af øresvin og almindelige delfiner.


Forrige


Find flere

YouTubehttps://www.youtube.com/user/DenBlaaPlanet
Twitter@DenBlaaPlanet
Facebookhttps://www.facebook.com/denblaaplanet

Den Blå Planet udstiller hvidplettet hornhaj, som det første akvarie i verden

$
0
0

Hvad er forskellen på en torsk, en rokke og en hvidplettet hornhaj? Der er i grunden mange forskelle, men en hvidplettet hornhaj har som den eneste art aldrig været udstillet på et akvarie. Før nu.

Kan du ikke se videoen?Klik her!

Den Blå Planets samling af dyr er blevet endnu mere fantastisk. En ny gæst fra det Indiske Ocean er flyttet ind til de andre tropiske dyr. Når du som gæst møder den hvidplettet hornhaj, Heterodontus ramalheira, så ser du på lidt af en sensation. For aldrig tidligere har et akvarie i verden udstillet lige netop denne hajart. Nu er det ikke pænt at prale, men du har altså noget at prale af, når du har set den, for dine venner har garanteret aldrig set denne haj før.

Hajen lever ved Afrikas østkyst, men inden du pakker snorkleudstyret for at komme ned og se den i sit naturlige miljø, så er det værd at vide, at Den hvidplettet hornhaj lever en mørk tilværelse langt under havets overflade. Så med mindre du er en uovertruffen fridykker skal du ikke forvente at se den, da den befinder sig på mellem 40 – 275 meters dybde.

En mariehøne vil blive grøn af misundelse, når den ser, hvor mange smukke prikker en hornhajen har. Det giver den en meget spændende udseende. Når man betragter den, er det også svært at undgå at lægge mærke til dens små horn, som den har ved finnerne. Hornene menes at være giftige og hjælper hajen imod angreb.

I det hele taget er der en del forskere endnu ikke ved om hajen, hvorfor vi er glade for at kunne sætte fokus på den i vores udstilling.


Forrige


Find flere

YouTubehttps://www.youtube.com/user/DenBlaaPlanet
Twitter@DenBlaaPlanet
Facebookhttps://www.facebook.com/denblaaplanet

‘Fisk, fangst og fødenet’ kan bookes igen

$
0
0

Det populære udendørs undervisningsforløb ‘Fisk, fangst og fødenet’ til udskoling og gymnasieklasser kan nu bookes mellem d. 1. maj – 30 juni 2017.


I undervisningsforløbet ‘Fisk, fangst og fødenet’ kommer eleverne udendørs på den nye flydebro på Den Blå Planet. Her skal de selv anvende forskellige fiskeredskaber og undersøge, hvad de enkelte redskaber fanger. Eleverne arbejder videre med deres indsamlede dyr, hvor de skal artsbestemme og argumentere for dyrets levested ud fra fangstredskab. Gennem undervisningsforløbet bliver eleverne bekendte med, hvad et fødenet er og hvordan alle deres indsamlede organismer passer ind i dette net.

Målgruppen er udskoling og 1. år på STX/HF, HTX og HHX.

Undervisningsforløbet er vejrafhængigt og er tilgængeligt fra d. 1. maj – 30. juni.

Læs mere og book forløbet her.


Forrige


Find flere

YouTubehttps://www.youtube.com/user/DenBlaaPlanet
Twitter@DenBlaaPlanet
Facebookhttps://www.facebook.com/denblaaplanet

Nye rokkeunger på Den Blå Planet

$
0
0

For første gang har den hvidplettede flodpigrokke født på Den Blå Planet.

Kan du ikke se videoen?Klik her!

Onsdag fødte den hvidplettede flodpigrokke (Potamotrygon leopoldi) for første gang på Den Blå Planet. Fire nye unger kom til verden, og det vakte stor glæde hos dyrepasserne. Faktisk var dyrlæge Kasper Jørgensen i gang med at scanne rokken, da fødslen gik i gang.

Dyrepasserne havde en stærk mistanke om, at rokken var gravid. Derfor ville de også flytte den, for at beskytte de kommende unger, så de ikke ville blive født i et stort akvarie, hvor de fx kunne blive til byttedyr for større fisk.

Foldet som cigar

Ligesom hos mennesker kan man på ultralydsscanninger se, hvordan ungerne har det, men hos rokker er det sværere. Rokkeungerne er nemlig foldet sammen som små cigarer for at kunne være i moderen, og de folder sig først ud til den kendte pandekageform, når de er kommet ud i vandet.

Ultralydsscanningen gav derfor ikke noget endegyldigt svar, og pludselig blev den helt overflødig, da Den Blå Planet på et par minutter fik fire nye beboere.

Del af avlsprogram

Rokke-ungerne er indtil videre placeret i deres eget bassin i kælderen, hvor de først skal chip-mærkes og kønsbestemmes. Siden skal det besluttes, om de bliver i Danmark, for Den Blå Planets hvidplettede flodpigrokker er en del af et internationalt avlsprogram, der koordineres af Tierpark Hellabrunn i München.

I forvejen har vi to hanner og fire hunner, så for at undgå indavl vil eventuelle hanner blive sendt til andre akvarier.

Trives på Den Blå Planet

De hvidplettede flodpigrokker har været på Den Blå Planet siden 2013 og har nu fået en størrelse, så de er kønsmodne. I november fik itaituba flodpigrokken (Potamotrygon albimaculata) også unger, og det er rigtig gode nyheder, for det betyder, at rokkerne trives.

Hvis rokke-ungerne bliver på Den Blå Planet, går der alligevel et stykke tid, inden gæsterne kan opleve dem i Regnskoven. Først skal de have en størrelse, så de kan klare sig med de andre dyr i akvariet, og først derefter vil de blive sat ud i udstillingen.


Forrige


Find flere

YouTubehttps://www.youtube.com/user/DenBlaaPlanet
Twitter@DenBlaaPlanet
Facebookhttps://www.facebook.com/denblaaplanet

Det vrimler med Dory’er

$
0
0

Paletkirurgfisken, i folkemunde måske mest kendt som Dory, har det rigtig godt. Den Blå Planets samarbejdspartner i Kenya beretter om flere Dory’er end nogensinde.


Alle elsker Nemo og Dory, men kærligheden til de farvestrålende fisk har også haft en pris. Da Find Nemo havde premiere i 2003 resulterede filmens succes i, at bestanden af klovnfisk visse steder blev udryddet på grund af overfiskeri.

Ifølge Karen Burke da Silva fra organisationen Saving Nemo Conservation Fund bliver cirka 1 million klovnfisk hvert år fjernet fra havene og puttet i akvarier – i modstrid med filmens budskab, der netop handler om naturbevarelse.

“Det var en stor overraskelse, for filmens budskab var godt. Det handlede netop ikke om at fjerne fisk fra havet, men der skete det modsatte. Klovnfisk er forsvundet fra Filippinerne, fra visse dele af Thailand og visse dele af Sri Lanka,” sagde da Silva til Washington Post i maj.

Største drop i over 10 år

Tre måneder senere havde Find Dory så premiere i Danmark, og man kunne frygte, at det samme ville ske med paletkirurgfisken, der er langt sværere at få til at yngle i fangeskab end klovnfisken. Heldigvis viser det sig, at paletkirurgfisken ved revene ud for Kenya har det langt bedre end frygtet.

Paletkirurgfiskene yngler to gange om året. De befrugtede æg driver til havs og et par måneder senere kommer de små fiskeunger tilbage til revet i et såkaldt “reef drop”.

Årets første har netop fundet sted, og Den Blå Planets samarbejdspartner i Kenya beretter, at det er det største drop, der er set i mere end 10 år.

Gode nyheder for Dory

“Det er rigtig gode nyheder for Dory,” siger Lars Skou Olsen, der er kurator på Den Blå Planet.

“Det er heldigvis ikke gået så galt, som de værste pessimister frygtede. Folk har været fornuftige, så salget af paletkirurgfisk er ikke eksploderet, som vi så det med Nemo, og det er vi rigtig glade for. Der er udfordringer nok for livet i havet, så det er rart med nogle positive nyheder engang imellem,” siger Lars Skou Olsen.


Forrige


Find flere

YouTubehttps://www.youtube.com/user/DenBlaaPlanet
Twitter@DenBlaaPlanet
Facebookhttps://www.facebook.com/denblaaplanet

Matematik i virkeligheden

$
0
0

Er klassen vild med matematik, og har I lyst til en udfordring? Så deltag i eventen ”Matematik i virkeligheden” for 5. og 6. klasse d. 19.-20. januar 2017.


Et akvarium er ikke kun vand og fisk, der er også masser af matematik. Lad dine elever arbejde med matematik i virkeligheden på Den Blå Planet. Eleverne arbejder med emner som areal- og rumfangsberegninger, når de bl.a. måler og beregner på oceantankens størrelse.

Hvis I vil forberede jer på beregningerne, kan I downloade en folder med regneøvelser her under.

Dato: 19. og 20. januar 2017
Starttidspunkter: kl. 9:00, 10:30 og 12:30
Varighed: 90 minutter

TILMELDING senest d. 13. januar 2017
Ring til Skoletjenesten på 44 22 22 44 mellem kl. 14:00-15:00 på hverdage, eller send en mail til skoletjenesten@denblaaplanet.dk og oplys:
• Skolens navn
• Klassetrin
• Antal elever
• Kontaktpersons navn, e-mailadresse og tlf.nr.
• samt ønsket starttidspunkt

Regneøvelser til forberedelse.


Forrige


Find flere

YouTubehttps://www.youtube.com/user/DenBlaaPlanet
Twitter@DenBlaaPlanet
Facebookhttps://www.facebook.com/denblaaplanet

Ildsjæle redder havskildpadder

$
0
0

Fortæller fra Den Blå Planet besøger Lampedusa Turtle Rescue, der redder havskildpadder – blandet andet fra plastikforurening.

Kan du ikke se videoen?Klik her!

Den Blå Planet vil have børn og voksnes hjerter til at banke for vandets forunderlige liv, og det begynder med passionerede medarbejdere, der deler ud af deres glæde og begejstring.

For nogle er passionen så stor, at en almindelige arbejdsdag slet ikke er nok. Det gælder blandt andet for Naja Bertolt Jensen, der til daglig er fortæller på Den Blå Planet, så i efteråret tog hun til Lampedusa i Italien.

Lampedusa er en lille ø på 20 km2, der ligger cirka midt mellem Sicilien og den nordafrikanske kyst. Øen er hjemsted for Lampedusa Turtle Rescue, der – som navnet antyder – redder havskildpadder.

Sygdomme og skader

Havskildpadderne bliver som regel utilsigtet fanget af fiskere, og de lider ofte af sygdomme og har skader.

Nogle fra at sidde fast i fiskenet, andre har infektioner på grund af forurening, og en stor del lider af under- eller fejlernæring, fordi de har spist plastik, der har sat sig fast i fordøjelsessystemet.

Lampedusa Turtle Rescue blev grundlagt af Daniela Freggi i 1990 og opererer og behandler omkring 200 havskildpadder om året.

Alle kan gøre noget

Plastik er et stigende problem i verdenshavene, og Naja og Daniela kan ikke løse det alene, men heldigvis kan alle gøre noget.

På Den Blå Planet kan du lige nu set udstillingen “Et hav af plastik”, der blandt andet kommer med helt praktiske råd til, hvad man som almindelige dansker kan gøre i hverdagen.

Man kan også forpligte sig på udstillingens commitment wall, hvilket blandt andet den amerikanske ambassadør Rufus Gifford gjorde, da han åbnede udstillingen i oktober.

Støt havet

Udstillingen er lavet i samarbejde med organisationen Plastic Change, og den 23. januar holder Henrik Beha Pedersen, der har stiftet Plastic Change, foredrag på Den Blå Planet. Foredraget er gratis, når du har købt normal entre.

Den Blå Planet støtter en lang række forsknings- og naturbevarelsesprojekter, men vi har brug for din hjælp.

Når du giver et bidrag, støtter du en sårbar natur i Danmark og i verden. Du hjælper trængte koralrev og dyr, som lider under al den plastik, der er endt i verdenshavene. Du støtter også forskning, som gør os klogere på det forunderlige liv i havet. Tak for din støtte.

Støt med 200 kr.


Forrige


Find flere

YouTubehttps://www.youtube.com/user/DenBlaaPlanet
Twitter@DenBlaaPlanet
Facebookhttps://www.facebook.com/denblaaplanet

Vild video: Kæmpefisk på operationsbordet

$
0
0

Når dyrlæge Kasper Jørgensen går på arbejde, er han omgivet af syv millioner liter vand og tusindvis af fisk og havdyr. Som dyrlæge på Den Blå Planet er hans vigtigste opgave at sikre, at dyrene er sunde og raske. Fornylig stod han over for en stor opgave. Den Blå Planets store bars skulle opereres.

Kan du ikke se videoen?Klik her!


Igennem længere tid har dyrlæge Kasper Jørgensen observeret en bars også kaldt jødefisk, Epinephelus itajara. Dens øje popper ud, og da det muligvis giver fisken smerter, vælger Kasper i december, at fisken skal opereres.

Barsen er en populær fisk i Oceanet. I modsætning til de hurtige og patruljerende hammerhajer, så er barsen langsom og tung og ligner en stor zeppeliner, som svæver rundt i vandet.

Risikofyldt operation

Kasper har samlet det rette team til at få operationen til at lykkes. Han får hjælp af en øjenspecialist og to dyrepasser, som kender Oceanet som deres egen bukselomme. De skal sammen gøre alt for, at få den svære mission til at lykkes.

Kasper Jørgensen vurderer, at det er en højrisiko-mission: En ting er at have fisken oven vande, en anden og mere risikabel affære er at bedøve barsen for blot at nævne nogle få risicis.

Dyrepasserne skal også være opmærksomme, da barsen har knivskarpe rygfinner.

Men indtil videre er alt gået efter planen, og barsen er nu tilbage i Oceanet. Se den vilde video herover.

Her lever barsen


Jødefiskens habitat er koralrevene i det tropiske og subtropiske Atlanterhav.


Find flere

YouTubehttps://www.youtube.com/user/DenBlaaPlanet
Twitter@DenBlaaPlanet
Facebookhttps://www.facebook.com/denblaaplanet

Forskningens Døgn 2017

$
0
0

Sund fisk med god samvittighed.


Hvorfor skal vi spise fisk? Hvilke fisk skal man spise? Er der forskel på fed fisk og mager fisk?

Dette og meget mere forsøger vi at finde svar på under Forskningens Døgn på Den Blå Planet, når vi sætter fokus på fisk som spise og bæredygtigt fiskeri. Eleverne kan opleve dissektion af nogle af de mest almindelige spisefisk i Danmark og høre hvad fisk gør ved vores helbred som en del af det daglige program.

I Skoletjenestens lokaler er der workshop, hvor eleverne selv laver forsøg med bæredygtigt fiskeri.

Tilmeld dig og din klasse til workshoppen eller deltag i Forskningens Døgn på egen hånd i udstillingen (husk at booke jeres besøg).

Workshop: Fang den!

Hvad er bæredygtigt fiskeri? Har netstørrelse og fangsttid indflydelse på fangstudbyttet? Hvor effektiv kan fangsten blive? Hvad kan man gøre for at undgå overfiskeri?

I Skoletjenestens bassiner arbejder eleverne med stimevis af guppyer. Gennem praktiske forsøg gør eleverne sig erfaringer med, hvilken indflydelse netstørrelse og fangsttid har på fangstudbyttet og fiskebestanden. Sammen diskuterer vi de biologiske og samfundsmæssige dilemmaer.

Praktisk info

Dato: d. 27. og 28. april 2017
Tidspunkt (workshop): kl. 9.00, 10.15, 11.30 og 13.00
Varighed (workshop): 60 minutter
Målgruppe: 7.-10. klasse samt 1.-3. STX/HF, HTX og HHX
Maks. deltagerantal: 28 elever
TILMELDING til workshoppen sker gennem bookingportalen.
Der åbnes for booking d. 1. februar 2017.

Understøtter følgende Forenklede Fælles Mål:
Biologi efter 9. klasse – Forskningens Døgn 2017

Understøtter følgende dele af læreplanerne i biologi:
Læreplaner – Forskningens Døgn 2017

Lignende arrangement afholdes for indskoling og mellemtrin 12.-13. juni 2017 – Mere info følger.


Forrige


Find flere

YouTubehttps://www.youtube.com/user/DenBlaaPlanet
Twitter@DenBlaaPlanet
Facebookhttps://www.facebook.com/denblaaplanet

Læderskildpaddes mave var fuld af plastik

$
0
0

En stor læderskildpadde ankom til et redningscenter for havskildpadder. Desværre overlevede den ikke. I videoen kan du se, hvor meget plastik, den havde i maven.

Kan du ikke se videoen?Klik her!


Naja Bertolt Jensen, der til daglig er fortæller på Den Blå Planet, tog i efteråret til Lampedusa i Italien, hvor hun besøgte Lampedusa Turtle Rescue, der – som navnet antyder – redder havskildpadder.

Naja kom helt tæt på konsekvenserne af menneskets plastikforbrug, da hun så obduktions-resultaterne af en stor læderskildpadde.

Læderskildpaddens mave var fuld af store stykker plastik. Da havskildpadder primært lever af gopler, associerer den plastikposer med gopler, hvilket har katastrofale konsekvenser.

Video: Hvad sker der, når plastik ender i havet?

Læderskildpadden er en “ensom” art

Læderskildpadde tilhører en forhistorisk familie af havskildpadder, som har været på jorden i mindst 110 millioner år. Dermed har den også overlevet den store masseuddøen for 65 millioner år siden, hvor dinosaurerne uddøede. I dag er den den sidste overlevende af en forhistorisk familie af havskildpadder. På IUCNs Red List står den som en truet dyreart.

Vidste du

  • Læderskildpadden Dermochelys coriacea, er den største af alle nulevende havskildpadder.
  • Den kan let skelnes fra andre havskildpadder, da den ikke har et exoskelet. I stedet er dens rygskjold dækket af hud og fedtet kød.
  • Selvom vandmænd består af cirka 98% vand, er de en vigtig del af føden hos mange havskildpadder.
  • Læderskildpadden findes i tropiske og varmt tempererede have i hele verden, og er også truffet få gange i Danmark.
  • Som andre skildpaddearter lægger også havlæderskildpaddens hun sine æg i sandet på en strand, hvorefter hun tildækker dem og forlader dem. De nyklækkede skildpaddeunger klækkes således alene, ligesom de vokser op på egen hånd.

Støt havet

Den 23. januar 2017 holder Henrik Beha Pedersen, der har stiftet Plastic Change, foredrag på Den Blå Planet. Foredraget er gratis, når du har købt entre.

Den Blå Planet støtter en lang række forsknings- og naturbevarelsesprojekter, men vi har brug for din hjælp.

Når du giver et bidrag, støtter du en sårbar natur i Danmark og i verden. Du hjælper trængte koralrev og dyr, som lider under al den plastik, der er endt i verdenshavene. Du støtter også forskning, som gør os klogere på det forunderlige liv i havet. Tak for din støtte.

Støt med 200 kr.


Find flere

YouTubehttps://www.youtube.com/user/DenBlaaPlanet
Twitter@DenBlaaPlanet
Facebookhttps://www.facebook.com/denblaaplanet
Viewing all 571 articles
Browse latest View live